Frutim TMP Kulisiewicz s.c.

biuro@frutim.pl

+48 22 725 26 84

+48 501 229 725

Szkolna 9, 05-870 Błonie

Mango – jakie ma wartości odżywcze, czy jest tak zdrowe jak smaczne?

Mango to egzotyczny owoc, który jednak coraz częściej pojawia się w Polsce i cieszy się niemałym powodzeniem. Nie jest tak jednak bez powodu, bowiem już cztery tysiące lat temu doceniono jego walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne…Do Europy mango dotarło już w XVI wieku, ale było bardzo trudno je zdobyć, a jeśli już się udawało, to niestety kosztowało majątek. W ostatnich latach możemy je spotkać jednak praktycznie w każdym polskim markecie i należy się z tego niezmiernie cieszyć.

Ten żółty i soczysty owoc z zielonkawą skórką ma wiele zalet, a największe z nich to zapobieganie niektórym nowotworom, obniżanie poziomu cukru we krwi oraz złego cholesterolu, jest skarbnicą witamin, która zapobiega chrypce i łagodzi ból gardła.

Jak ustalili naukowcy z Texas AgriLifer Research substancje zawarte w owocu mogą zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy. Wyciąg z mango był testowany na różnych komórkach rakowych (rak płuc, białaczka, prostata, a także wspomnianych piersi i okrężnicy). Okazało się, że najskuteczniej działa na dwa ostatnie hamując wzrost komórek poprzez ich apoptozę, czyli śmierć komórkową. Co ważne, nienaruszone zostały zdrowe komórki, co przyspieszało powrót do zdrowia chorego pacjenta.

Mango może zapobiec także zespołowi metabolicznemu. W tym przypadku badania przeprowadziła Federacja Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology). Dowiedziono, że codzienne spożywanie mango przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że sam owoc jest bardzo bogaty w cukry. Mango pomaga również obniżyć insulinooporność, a także poprawia tolerancję glukozy, o czym przekonują naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma. Ponadto zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mango zawiera dużo potasu, witaminy C, K, A oraz kwasu foliowego.

Żeby nie było aż tak kolorowo, należy wspomnieć również o tym, że tego bardzo zdrowego owoca nie powinny spożywać osoby z kamicą szczawianowo-wapniową i w zasadzie jest to jedyne ograniczenie.

Frutim-dojrzewalnia kiwi, awokado, mango i bananów

Magazynowanie, etykietowanie owoców Warszawa

design: estinet.pl